mandag 27. juni 2011

Store, lille Skagerak

I går kveld satt vi sjøbein etter uendelig mange værkontrolla! Kaptein har vært utrulig flink til å oppdater sæ på både sjø og vind, og avgjorde denne natta som en trygg seilas.
Skagerak e det første havet vi seila over, og vi va veldig spent på kordan det sku gå. Men full av eventyrlyst la vi over, med en stor nistepakke klar og sjøsyketablettan på bordet (bare sånn i tilfelle). Det va ganske høy sjø og mye vind til å start med, å det gikk ikke lenge før æ bare mått kapituler å innse at en sjøsyketablett va på sin plass. Men kaptein gjor som en ekte mann og lot det vær;)

Skagerak e jo ikke nå stort hav sammenlikna med andre, men for oss va det stort nok for jomfruturen over. Vi hadd en herlig tur! God vind fra vest/sørvest gjor at gjennomsnittsknopen va ca 6. Bølgan minska utpå natta, og det bei ikke ordentlig mørkt. Æ tok mæ en times kvil på lugaren i 4 tia, mens kaptein satt aleina og studert bølga. Seinere på morgenkvisten tok han også sæ en lur. Riktignok oppe i cockpiten. Han va nok ikke heilt komfortabel med å forlat brua til den lille matrosen sin;) Men neste gang vi ska over ett hav (Biscaya) tar det 3 daga, så han må nu berre lær sæ å bi komfortabel etterkvært!:)

Vi møtt tjukk mårratåka som vara ca 3 tima. Vi fikk veldig dårlig sikt, og sukka litt over at vi ikke hadd fått installert radaren enda. Den e jo montert, men e til like mye nytte for oss nu som en dusj uten vann. Vi va klar for å start motoren og ta en unnamanøver på kort tid, men heldigvis kom det ingenting skummelt glidanes ut av tåkehavet. Når været letta, bei også vi letta:)

Vi nærma oss Danmark, og i det klare været som va kommet, så vi SVÆRE båta overalt! Tankskip og containerbåta fylt halve Skagerak. Når vi innså dette hørt æ berre kaptein i bakgrunn: "åj, æ e veldig glad æ ikke visst at det va så mye trafikk her under tåka. Da hadde æ vært nervevrak nu."

Etter 16,5 tima, med Dannebrogen heist, fant vi lett frem til havna i Skagen.Glad vi kjøpt en havneguide før vi for. Her va det mye båta! Vi skjønt ikke heilt kordan vi sku grip dette an. Fleire hadd fortøyd med akterdregg, og det har jo vi enda ikke prøvd på! Lite artig å gjør det for første gang med 50 båta som tilskuera. Men ut av det blå kom en ung, dansk dreng og ropa på oss. Dan Håkon hadd ikke omkobla hjernen til dansk enda, og skjønte ikke mye av det som blei formidla. Men heldigvis har æ ett års erfaring med det danske, herlige språket og skjønna ka han ville vi sku gjør. Det va en ledig plass godt innklemt i havna mellom 2 andre båta. Her trengt vi ikke akterdregg. Æ peika ut plassen for kaptein, og tenkt med mæ sjøl...kordan skal dette gå? Men det så da sannelig ut som kaptein ikke har gjort anna enn å manøvrer sæ mellom trange havne, og vi glidd fint inn til fortøyningsplassen vårres. Den danske drengen tok imot oss, og fortøyd baugen for oss. For en service! Æ blei nødt å skryt av han:)

Nu har vi vandra rundt Skagen sentrum, sove litt, spist ett etterlengta varmt måltid og tatt og nån pils. Vi veit enda ikke kor mårradagen tar oss.
Og jo, det e sannelig dejlig å vær norsk i Danmark!:)

Notis: Gjesteflagg e en obligatorisk og hyggelig tradisjon. Når en båt kommer fra ett anna land skal båten vis nasjonalflagget sitt, og ett gjesteflagg for farvannet den har kommet inn i. Det e også vanlig å heis Q-flagget. Ett heilt gult flagg, som vis at vi ikke har nån epidemia ombord. Det høres kanskje merkelig ut, men vi syns det va kjempeartig å heis ett lite, dansk flagg i masta vårres, og vi gleda oss til å bytt til det tyske:)

2 kommentarer:

  1. Du skriver så fint Janette at vi får nesten tårer i øynene. Ja, nå er dere komme utenlands og Skagen er en koselig by. Tror det er festival der til helga. Selv er jeg på Ekofisk på nattskift. Skal hjem på onsdag. Lykke på reisen videre begge to :)

    SvarSlett
  2. Hei Ernst!
    Vi har hatt problemer med å legg til kommentara i bloggen, men endelig har det løst sæ:)
    Så artig at du følg med bloggen!Mye meir inspireranes å skriv når man veit at andre sett pris på å les det:)
    Kos dæ videre resten av sommeren.
    Hilsen fra Kaspara

    SvarSlett