torsdag 24. mai 2012

Personlig hygiene ombord...

Det e ikke til å legg skjul på at hardbarka seilera e skitten...De har skitten kropp og skitne klær, som følge av mangel på vann i vanntanken...Men vi må berre ærlig innrøm at ikke fullt så hardbarka seilera også e skitten og har skitne klær. Seilera sånn som oss...

I begynnelsen va ikke dette når stort problem. De fleste plassa i Norge får man tak i vann for å fyll opp tanken, og nesten overalt kan man finn en dusj...Problemet kom liksom jo lengre sør vi kom...Og jo lengre sør jo sjeldnere dusj og klesvasking.

Men man blir kreativ på vaskemetodan av denne type reising. I de franske kanalan gikk vi tom for vann men seilte forbi en liten utendørs vask som tilhørte nån toalett. Vi fortøyde båten langs vannkanten og så oss rundt. Når vi va sikker på at det ikke va folk i nærheten kasta vi klærn og såpa oss inn i deilig duftende såpeskum, og skylla oss ved hjelp av vannet fra springen. En riktig idyllisk vask foran en maisåker i ettermiddagssola. Lengre nede i de samme vannveian mått vi berre hopp i vannet, gå opp i båten å såp oss inn for så å hopp i vannet igjen...dette bei gjort med badebukse og bikini på, siden det alltid va nån fiskera som fikk med sæ dette. Vi har vaska oss ved hjelp av havet nån ganga, men effekten av saltvann og ferskvann e ikke det samme, og det legg sæ ett lag med salt i sengtøyet som vi ikke har mulighet til å vask. Så når det da dukka opp en dusj, spælla det ingen rolle at det e mugg på veggan, maur på gulvet og hår i sluken. Vi skrubba oss i varmt, rennende, ferskvann og kosa oss! Og da e det trygt å ligg tett inntil kverandre den kvelden;) E vi ekstra heldig har vi funne ett vaskeri som vi får vaska klær, sengetøy og handduka hos.

Personlig hygiene blir ikke like viktig som i det vanlige samfunnet. For vi seilera e på lik linje. Ingen reager på at man tusla rundt i samme klær som man har brukt i 1 mnd uten vask (her ser vi bort fra undertøy som det e viktig å ha veldig mange eksemplar av). Det e gitt at vi ska lukt litt svette og ha salt på kroppen. Man kan lett se det på en kaptein eller en matros at de har vært heldig å få sæ en ordentlig dusj. Håret reflekter sola istede for å glins av fett, skjegget e barbert eller hvertfall trimma og det lukta såpe lang vei.

I Hellas har det ikke vært for mye tilgang vann, og det e nok her vi har vært på vårt mest barskeste. Det kan gå ei uke uten dusj, og en lett kattevask på de viktigste områdan e alt man shina før en kveld på byen. Sengtøyet har vi ikke fått vaska så det har vi bare snudd på vranga, så e det jo like reint! Eller?

I skrivende stund sitt vi i Gaios på Paxos-øya i det nordlige Hellas. Vi har ikke sett en dusj siden en vennlig mann i Vasiliki tok 3 Euro for en dusj på motellet han dreiv. Målern på vanntanken vårres går sakte nedover, men idag har vi trua på at vi kan få fylt opp. Vi har sett vann kom ut av vannkranen på brygga her, og vest vi får fylt opp ska vi begge ta oss en lengselsfull dusj i båten med varmt vann og masse såpeskum!

Vi tenk å legg over til Sicilia i løpet av helga, og det e alltid stas å vær rein når man ska ut på lang reise. Vi regna med å brukt i overkant av 50 tima på denne seilasen, og vanntankan må vær full til mat og oppvask :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar