fredag 29. juli 2011

Fra Kiel-kanalen til de nederlanske kanalan



Mandag forlot vi Kiel, endelig! Vi va litt spent på kordan det kom t å funger med å fer gjennom slusa og inn til Kiel-kanalen. Vi kjørt Kaspara frem til slusa og venta på hvitt lys, som betyr at man får lov å slepp inn. Det va 4 seilbåta ilag med oss, heldigvis. For da kun vi snik-se litt på kordan de angreip situasjonen. Fenderan va så langt nede at de subba i vannet, etter tips fra de nordmenn vi møtt tidligere. Og det var lurt! Vi fortøyd inne i slusa og betalt for oss, så va det bare å vent. Vi la ikke merke til vannstanden, altså va det ikke store forskjellen. Inngangen til kanalen åpna sæ og det va bare å slepp fortøyningen og gi gass. Tjohoo! Gjennom vårres første sluse og inn i vårres første kanal. Vi følt vi hadde veldig god plass og kosekjøra fremover. Så kika vi bak oss, og innså at nu mått vi fløtt oss. En DIGER containerbåt lå å lura bak oss. Okey, så har vi ikke kanalen heilt for oss sjøl:) Vi va råfasinert av båtan som kom glidanes sakte forbi oss i begge retninge, men kun de første båtan fikk den heile oppmerksomheta vårres. Vi blei fort vant med disse "fjellveggan" rundt oss, og begynt å nyt naturen istede.





- Kiel-kanalen e forøvrig den største menneskelaga vannveien i verden, og de store fraktbåtan spara ca 230 nm ved å bruk denne. Derfor e trafikken stor, og det passer ca 40 000 båta gjennom kanalen i året.-





Vi la til kai i Brunsbüttel, rett ved utgangen til Nordsjøen, og venta til neste dag.Så va det gjennom ny sluse for å kom ut på havet. Nu va vi litt spent, for fleire hadde sagt at det kun kom bølga inn gjennom slusa og skyll over båten. Så vi bei anbefalt å bruk redningsvest i tilfelle...men dn bruka vi alltid uansett...Det kom ingen bølga...det gikk veldig stille og rolig for sæ og vi bei nesten litt skuffa:P hadde jo forventa litt action!;)
Vi overnatta da i Cuxhaven, før vi neste dag la over til ei av Frisland-øyen. På denne turen hadd vi fantastisk sol!men lite vind:( det bei mye motorkjøring..men vi fant virkelig måta å underhold oss sjøl på for å få tida til å gå. Kaptein va bidd veldig langhåra og spurt om ikke æ berre kun klepp han. Æ har aldri klept nån før, og advarte mot dette. Men han ønska å få vekk håret, så æ fant ut at d va min plikt å hjelp han. Så med kjøkkensaksa fatt i en veldig bevegende båt, og uten frisørerfaring, bei kaptein korthåra. Nån plassa e litt kortere enn andre, men det vises ikke så godt på kveldan:)
Det va også nån daga sia vi hadd fått oss en dusj, så vi henta bøtte, såpe og shampo på badet. Vi sku egentlig ha hoppa i havet, men det va litt maneta der, så vi bei litt pysat. Men kaptein strippa til Adams drakt og satt sæ ned på badeplattformen. Æ fylt bøtta med sjøvann og kasta over han. Han hutra og æ hadd det kjempeartig. Så såpa han sæ inn og æ hjalp med bøtta for å skyll såpevannet av. Så va det min tur, og Evas drakt bei fremvist;) Kaptein va veldig behjelpelig med bøtta og vi bei skinnende rein begge to:)

Fremme i Nordeney va det veldig fullt, og vi bei ligganes som båt nr 6 utpå de andre båtan. Så fikk vi beskjed om at den nest innerste båten skulle seil videre kl 03.00!! Det betydd jo at alle andre mått opp for å flytt båtan. Ååååh kor trøtt vi begge va når klokka ringte. Dan Håkon gikk ut og bynt å hjelp, og æ tusla opp 5 minutta seinere. Det va jo mørkt ute så æ kasta berre på mæ ei lang skjorte utpå trusa, og tusla ut på båten for å se om æ kun gjør nå. Men i cockpiten va det ingen Dan Håkon. En nederlansk mann sto bak rattet vårres og smilt til mæ. " I'm taking the boat and the crew" sa han, og flira. Fremme i baguen sto en anna mann og smila til mæ. Og inne på land sto Dan Håkon og vinka. Og der sto æ i nesten berre trusa...Men ingen fare, det va bare snille folk som sku hjelp til med båtflyttinga:) Det va litt vanskelig å fløtt båtan for de sto fast i gjørma pga lavvannet. Men æ fikk kaptein min tebake ombord og vi kun gå å legg oss igjen:)

Turen gikk videre til Delfzijl i Nederland. Vi heisa nytt gjesteflagg og diskutert litt ka som va typisk for dette landet. Vi bei enig om narkoloven, prostituerte som betal skatt og vindmøllen:)
I Delfzijl kom vi i prat med nån nederlendera som også sku gjennom kanalan, så vi fikk gode tips og råd. Og han ga kontant beskjed: " Dokker kommer til å bi settanes fast i gjørma!"
Oj, dette bi spennanes.....

Følg oss videre for å se om vi kommer oss gjennom kanalan uten slepehjelp....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar