lørdag 6. august 2011

Amsterdam by night:)

Jaja, så bei det endring i planan nok en gang;)
Vi spurte nabobåtan i Amsterdam om de hadde hørt nå meir om brua, og det vist sæ å vær smart:) For da fikk vi beskjed om at brua va fiksa tidligere enn forventa, og at det va mulig å fer gjennom byen natt til fredag. JIPPI!
Det betydd jo en heil ekstra dag i Amsterdam da, siden man ikke behøvd å vær "stand by" med brua før 00.30.
Vi storkosa oss siste dagen med byvandring rundt i alle små gate og smug.

Vi va tilbake i båten rundt kl 22.00, og bare sløva med bøkern vårres, og venta på å gjør oss klar til nattseilasen. Bruvakta hadd gitt beskjed om at vi mått vær "stand by" fra kl 00.30, men at det ikke va sikkert når man slapp gjennom. Vi spurt en anna båt som hadde gjort dette før, og han sa at det va vanlig å slepp gjennom rundt 01.30. God tid altså.
Kl 23.20 banka det plutselig hardt i båten, og Dan Håkon gikk ut. Der sto det ei dame som sa på litt stressa engelsk at brua åpna nu, og den va ikke åpen lenge. "You have to hurry!"
Aldri før har vi kasta loss så kjapt! 30 sekund seinere hadd æ dratt inn baugfortøyninga, og Dan Håkon tatt inn tauet akter. Vi dytta båten fra kaia og ga bånn gass inn under brua. Phu, så kun vi stress ned og begynn å nyt turen. Æ hadd fremdeles bare en liten sommerkjole på, og kaptein sto i shorts og t-skjorte. Det regna litt, men det va heldigvis varmt.

Stemninga va magisk. Byen va bidd svart, men bada i lyset fra gamle gatelykte. Kjærestepar gikk hånd i hånd langs kanalan. Ei gammel dame gikk tur med hunden sin. En fyllik satt med hatten på og kvila inntil en container med en sekser pils i fanget. Vi glidd sakte gjennom Amsterdams mange bydela. 9 båta totalt kjørt ilag i kolonne, mens bru etter bru åpna sæ for oss. Det tok tid, men va jo så mye å se på at vi merka ikke at klokka gikk.

En time etter start ropte nån nederlanske gutta på engelsk til oss:
- Welcome to Amsterdam!
-Thank you:)
-What are you doing here?
-We're just visiting.
- Cool, do you wanna smoke some weed?:)
-Hahaha, no thank you:)
Det va jo veldig hyggelig av dem å ønsk oss velkommen som best de kunne:)

Nån brue seinere i ferden hørt vi en stemme over oss:
- Hei! Er det nordmenn på tur?`
Jo, sannelig satt det ikke en sunnmøring i 6. etasje i ett leilighetskompleks, og kika utover kanalen da vi kom. Brua fremfor oss va enda ikke åpna, så vi fikk tid til å slå av en liten prat med han før vi kjørt videre. Han va i byen for å besøk kjæresten sin.

kl 02.00 va vi kommet ut av byen, og kjørt på en kanal i ett slags boligstrøk. Alle boligan fløyt riktignok på kanalan. Det va både fine, små hus og store, stygge hus. Det va bekmørkt der, og æ syns nesten det va litt uhyggelig. Vi hadde ei bru igjen før vi kun legg oss å sov for natta, og en båt hadde lagt føring så vi fulgt bare etter.
Så skimta vi brua der fremme, men skjønt at nåkka ikke stemte. De fremste båtan la sæ inntil en svær kanal-lastebåt og fortøyd. Vi spurt den eine båten ka som skjedde, og det kom frem at denne brua ikke åpna før kl 05.00. Nu va ho 02.20.
Jaja, vi fortøyd i en båt, vi og, og la oss i lugaren for ett par tima.
Litt før 5 sto vi opp og kasta fortøyningen, nesten synkront med de andre seilbåtan. Den siste brua åpna som planlagt, og vi kjørt nån tima i mårrasola før vi fant en liten landsby som vi førtøyd ved.

"Amsterdam by night" va alt vi hadde lest om, og meir enn det. Byen e fantastisk vakker når mørket har lagt sæ over den. De spesielle gatelykten gjør at man føl sæ i ei anna tid, i en anna verden. Vi e veldig fornøyd med at vi fikk muligheten til å seil gjennom den ei varm sommernatt.

2 kommentarer: